Szakmai előadások

 

Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó

 

 

Tizenöt éve foglalkozom e ragadós mesterséggel… 240 méhcsaláddal fő állásban foglalkozom, méhészeti termékeimet közvetlen fogyasztóknak értékesítem.


Diplomámat a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szereztem . Szakdolgozatomban a hazai mézfogyasztási szokásokat kutattam.
Felsőfokú képesítéssel Drámapedagógus valamint Kulturális menedzser szakmákból is rendelkezem.

Szakirányú képesítéseim :

- Méhész szakmunkás
- Méhész Aranykalászos gazda
- Méhegészségügyi felelős
- Országos méhészeti szakelőadó
- Méhegészségügyi szakelőadó
- Méhész mester.

 

A vépi Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Intézet szervezésében 2000-2001 tanévben Csabrendeken-, 2002-2003 tanévben Zircen voltam a Méhész szakmunkás képzés tanfolyamvezető szakelőadója, egyben vizsgáztató tanára.

 

Szakmai előadásaim száma eddig kb. 110, meghívott előadó voltam a Budavári Mézesnapokon, a Jászberényi Mézvásáron, a Fehérvári Országos Méhésztalálkozón, valamint a Gödöllői Magyar Méhészek Világtalálkozóján.

Nemzeti Méhészeti program előadások témaköre, tematikája 2009-2010.

 

1. A méhlegelő
A méhészkedésből származó fő bevételeink alapjainak körüljárása
A tavaszi-, és a nyári méhlegelők táblázatba foglalt csoportosítása

 

2. A méhészet hazai története
A méhésztörténelem sarokpontjai, mesterségünk történeti érdekességei.
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban

 

3. Méztermelés nyáron
Méhészeti teendőink akác után, az aranyvessző végéig
Teendők a méhészetben havi bontásban

 

4. A méhészeti termékek
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban

 

5. Kaptárak, keretek itthon és a világban
Kaptárak és keretek táblázatba foglalt összehasonlítása, aljdeszkától a tetőig, a keretváll kiképzéstől az illesztési hézagig 32 jellemző méret és adat alapján

 

6. Aktuális jogszabályok a méhészetben
A jog fogalma, eligazodás a jogrendszerben, a CD jogtár használata

 

7. A méhcsalád biológiai tulajdonságai, méhviselkedés-szokástan
A méhcsaládjaink üreglakó viselkedése független a család lakóhelyétől. A biológiai viselkedés megismerése elősegíti, hogy kaptárunk segítője és sohasem akadálya legyen a méhcsaládnak. A méhcsalád kezeléseinek alapja.
A munkamegosztás lényege

 

8. Tennivalóim méhmérgezés esetén
Pontokba szedett feladatlista, hogy cselekedni tudjunk

 

9. Méhek betegségei
Alapvető, kötelező ismeretek a betegségekről
A betegségek csoportosítása kórokozó, a betegség jellemzői, ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján

 

10. A nyúlós költésrothadás
Hogyan cselekedjünk, ha észrevesszük a betegséget.
Tennivalóink, jogaink, kötelességeink
A betegség jellemzői a kórokozó, a betegség ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
A nyúlós költésrothadás leküzdése

 

11. A varroa-atka kór
Elmélet és gyakorlat a kór és kísérő betegségeinek megismerésében és leküzdésében.
A betegség kézbentartásának útmutatója

 

12. A keretkészítés, fúrás, drótozás, műlépezés és eszközei
Elmélet és gyakorlati bemutató keretfúrógéppel, 10 keretes keretszegező sablonnal, pneumatikus kapocsbelövő gép segítségével

 

13. A mézeltetés különböző rakodó kaptártípusokban
Az ellentétek feloldása: A maximális népesség és a rajzás, a méz mennyisége és minősége, a fajtamézek elválasztása 1 NB, H-1H, H-1NB, H-H, Egyéb típusok
Különböző mézeltetési fogások
Méztér kialakítás rakodó kaptárakban

 

14. A mézfedelezés és pergetés módjai, eszközei
Eszközbemutatóval illusztrált előadás

 

15. A méhesek és vándortanyák elhelyezése, a vándorlás
Gyakorlati tanácsok, hogy ne érjen bennünket meglepetés, egy vándorlást megkönnyítő eszköz, a GPS gyakorlati bemutatása

 

16. A méz tisztítása, tárolási eszközei, módjai
Eszközbemutatóval illusztrált előadás
A mézkezelés további berendezései

 

17. Az etetés és eszközei
A folyékony és szilárd táplálékok és gyógyszerek bejuttatásának módjai

 

18. A hazai mézfogyasztás jellemzői
Ismerjük meg a fogyasztót, ha el akarunk adni neki. Egy reprezentatív kérdőíves megkérdezés eredményei
Az eladás növelése vásárlói üzenetek alapján

 

19. Hogyan adjuk el méhészeti termékeinket otthon, és a piacon
Gyakorlati tanácsok, hogy visszatérő vásárlókat szerezzünk
A méz és méhészeti termékek

 

20. Méz és marketing I.
A marketing és alapfogalmai
A marketing kialakulása és fejlődése

 

21. Méz és marketing II.
Marketing ismeretek a beruházás előtt
Marketing programok és akciók

 

22. Hogyan szervezzünk szakmai bemutatót
Gyakorlati tanácsok egyesületek részére, ha szakmai bemutatkozást tervez

 

AZ ELŐADÁSOK RÉSZLETES TARTALMÁRÓL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN!

Jogi tudnivalók | Vásárlás menete |© created by szeor & dwiki | Copyright © 2015 Csanaki Méhes Céh