A méhészet világa

TESTAMENTUM ÉS AGRIKULTÚRA 

Mozgóképpel, és fotókkal kívánom meghívni a méhek csodálatos világába...

AKÁCHORDÁS BIKÁCSON
MÉHKAPTÁR BEJÁRATA ÉS FORGALMA
EGY VÁNDORHELY 60 MÉHCSALÁDDAL
MEDVEHAGYMA, AMEDDIG A SZEM ELLÁT

 

111111111111

 

 

Szeretnék egyet. Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elképzeltem magamnak. Legyenek a földek tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes. Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendesen tartva. Szép legyen és gyönyörűsége mindenkinek, aki látja. Ezt szeretném megérni.

 

Hogy kis gazdaságom, melynek minden rögét magam szereztem, minden füvét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra. Ezt szeretném megérni épségben, egészségben.

 

És ha ezt megérem, akkor örömmel megyek el én múlandó ember, hogy itt aludhassam örök álmomat öreg tölgyfáim tövén, virágos gyep alatt. Mert hallani fogom onnan is méheim döngését, maradékaim maradékainak lépését és kacagását...

 

De keserű lesz életem, ha megérem azt, hogy véreim unni fogják ezt a földet, keserű lesz az én életem akkor. És keserű halálom is és átkozott. Mert idegen kézre jut az én egész életem munkája, a kis Varjú-vár és szerteszóródnak a világon az én utánam jövő fiak és unokáim unokái. Átkozott lesz akkor az én pihenésem a tölgyek alatt, magános idegenségben. Ettől félek én félelemmel és rettegő haraggal. Hogy idegenek tapossák sírom virágait, idegenek kacagnak és sírnak az én Varjúváramban, mely az én szeretetem köveiből épült.

 

Kérem azért az én Istenemet hívő, igaz hittel, hogy áldja meg maradékaimat, kik szeretni fogják és meg is tartják ezt a kis világot itt a nagy hegyek között és kérem az én Istenemet, hogy nehéz kezével sújtson le azokra, akik megunják és elprédálják otthonukat, földjüket, apáik szeretetét. Ezt kérem az én jó és igazságos Istenemtől...

 

Kós Károly 1915

Jogi tudnivalók | Vásárlás menete |© created by szeor & dwiki | Copyright © 2015 Csanaki Méhes Céh